skip-to-main-content
Voel je je op dit moment onveilig? Bel ons centrale meldnummer 0320-331343

Voor leidinggevenden

Voor leidinggevenden is het soms lastig om te weten wat zij het beste kunnen doen in geval van intimidatie of bedreiging van medewerkers. Uit interviews met wetenschappers die te maken hebben gehad met bedreigingen blijkt steevast: de reactie van de direct leidinggevende is van groot belang voor de steun die de werknemer ervaart. Dit werkt door tot lang na het incident.

Onderstaande actiepunten zijn gebaseerd op gesprekken met specialisten en ervaringsdeskundigen binnen en buiten wetenschappelijke instellingen en de ervaringen van PersVeilig. De actiepunten zijn besproke met politie. 

Let altijd goed op het (mentale) welzijn van je medewerkers. Intimidatie, haatreacties of bedreiging kunnen grote gevolgen hebben. Wees je daarvan bewust en biedt concrete hulp aan als er een incident gemeld wordt, of als je merkt dat je medewerker hulp nodig heeft.

Handreiking Aanpak bedreiging en intimidatie van wetenschappers

Wil je meer lezen over wat werkgevers, leidinggevenden en medewerkers kunnen doen in de aanpak van bedreiging en intimidatie? Download dan de handreiking ‘Aanpak bedreiging en intimidatie van wetenschappers’ (PDF), die voor alle Nederlandse universiteiten is geschreven.

Download Handreiking (PDF)

Belangrijke documenten

KNAW-rapport over sociale veiligheid in de Nederlandse wetenschap (link)

Podcast 'De Goede Gesprekken' #5: sociale veiligheid in de Nederlandse wetenschap (link)

KNAW-rapport over academische vrijheid in Nederland (link naar PDF)

Wat kun je doen als leidinggevende?

Neem de situatie serieus

Begrijp en erken de ernst van de situatie voor de betrokken medewerker.

Zorg dat er bij bedreiging aangifte bij de politie gedaan wordt namens de medewerker, betrek hierbij bijvoorbeeld de afdeling veiligheidszaken.

Bied praktische hulp bij online bedreiging

Bied de bedreigde medewerker aan alle reacties te laten verzamelen door bijvoorbeeld de communicatieafdeling.

Spreek met de communicatieafdeling af dat medewerkers niet getagd worden in berichten van de instelling als zij dit liever niet hebben.

Monitor socialmediareacties en haal dreigende en intimiderende reacties onmiddellijk weg indien mogelijk, en rapporteer berichten of reacties bij het socialmediakanaal. Maak wel eerst screenshots e.d. als eventueel bewijsmateriaal.

Ondersteun en stel gerust

Veel mensen die te maken hebben gehad met (online) haat of bedreiging, vragen zich af of zij zelf schuld hebben aan de beledigingen en dreigingen. Verzeker de medewerker dat hij/zij niets fout heeft gedaan.

Indien nodig is een publieke steunbetuiging aan de medewerker te overwegen. Zeker als het gaat om ernstige bedreigingen of zeer massale haatreacties.

Bedreigde medewerkers voelen zich vaak eenzaam, bied daarom een sociaal vangnet. Betrek eventueel directe collega’s daarbij. Dat kan heel steunend zijn.

Zorg voor goede opvolging en nazorg die het gevoel van veiligheid en welzijn van de medewerker kunnen verbeteren.